Udruzenje Sofia
Ana Galić, Danilo Topić, Novosti, Primarne, Publikacije, Uncategorized

NOVO IZDANJE: Soneti, Danila Topića i Nikole Dakića

Juče je izašlo u javnost najnovije izdanje Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, naziva SONETI, autora Danila Topića i Nikole Dakića. Izdavač Soneta je Udruženje Sofia, za izdavača Anu Galić. Recenzenti su Slaven Trebovac i Ana Galić,  za likovnu opremu, lekturu i korekturu je zadužen Nikola Dakić, a tehničku pripremu je uradio Miroslav Galić. Štampao je Grafid d.o.o iz Banje Luke.

Iz recenzije izdvajamo:

“Vješto ispunjavajući svoja duhovna putovanja antičkom ili mitologijom prostora o kome pjeva, pjesnik preispituje ne samo život, nego i životnost, te živost, ničeanski naglašavajući veličanstvenost ljepote i autentičnog, iskonskog, istinitog u svijetu: “Hajdmo u silazak među opake poglavice… u kobaltnu lautu…”

-Trebovac o Topićevim Sonetima, kao i:

“Stalni susret sa nedokučivošću izvorne ljudskosti, putnika poziva u traženje boljeg svijeta. Prvenstveno, u pitanju je Odiseja nevinog srca, namjerenog pronalaženju sebe u srodnoj ljudskoj duši žene, kao u ogledalu.”

-Trebovac o Dakićevim Sonetima

O autorima:

DANILO TOPIĆ rođen je u Novom Gradu. Osim zbirke soneta “U suncu putnikovog srca”, autor je romana “Devet smrti Maldororovih”, polisonetske drame “Nevidljiva svadba u Papetu”, zbornika nepostojećih književnih pravaca “Summa Fauveana”. Priređivač je i prevodilac Antologije njemačke ekspresionističke poezije “San i bol”.

NIKOLA DAKIĆ rođen je u Banjaluci. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, Katedra za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima. Pored knjige Soneta, Putovanje dubrovačkog gospara Nikole Pracata (2019), autor je romana Лидо (2014), knjige nadrealističke poezije Surreal (2015), vinskog romana Vinsko putovanje Takija Gulija (2015), fragmentarnog romana Fleming (2016), zbirke poezije Trave (2017), poetske hronike Hotelski gost (2018), zbirke poezije Španske ruže (2019), te antologije iz stranih književnosti Човек и морe (2013). Za zbirku poezije Trave (2017) dobitnik je književne nagrade „Slovo Podgrmeča“, koja se dodeljuje mlađim piscima. Poezija mu je objavljivana na internet portalima Filozofski magazin i Hyperborea.

Do knjige možete doći kontaktirajući autore: picnilo@gmail.com, kao i nikolalektura36@yahoo.com. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s